Rusko postaví 1.egyptskú jadrovú elektráreň

10.02.2015 Celý región

Káhira 10. februára (TASR) - Ruská federácia postaví prvú jadrovú elektráreň v Egypte. Prezidenti oboch krajín, Vladimir Putin a Abdal Fattáh Sísí podpísali dnes v Káhire o tom memorandum.

Najvyšší egyptský predstaviteľ na spoločnej tlačovej konferencii s hosťom z Moskvy zdôraznil, že spolupráca oboch krajín v oblasti jadrovej energie sa sústredí výlučne na jej mierové využitie. Egypt očakáva, že nové zariadenie zabezpečí zásobovanie oblasti Dabaa pri pobreží Stredozemného mora elektrickou energiou.

Obe strany sa zaviazali aj na bilaterálnu spoluprácu vo viacerých ekonomických a obchodných oblastiach, vrátane dodávok zemného plynu a investícií. Súčasne podčiarkli, že budú koordinovane pokračovať proti teroristickým zoskupeniam na lokálnej i medzinárodnej scéne, píšu svetové agentúry.

Káhira sa po obmedzení americkej vojenskej pomoci po prevzatí moci armádou z roku 2013 netají snahou zintenzívniť spoluprácu s Moskvou aj v tejto sfére. Egypt má veľký záujem o ruské systémy protivzdušnej obrany, ako aj o protitankové riadené strely.

Vladimir Putin počas prebiehajúcej dvojdňovej návštevy odovzdal egyptskému hostiteľovi podľa spravodajskej televízie RT symbolicky darček - kalašnikov.

Pre obe krajiny je Putinova návšteva Egyptu príležitosťou na demonštráciu sily smerom k Západu, mieni podľa tlačovej agentúry DPA nemecký politológ Jochen Hippler.

Najvyšší ruský predstaviteľ sa v Káhire vyjadril aj na margo vývoja v Sýrii a konštatoval, že ráta s čo najskorším pokračovaním rokovaní zainteresovaných strán v Moskve.

Vladimir Putin vyjadril nádej, že nasledujúce kolo priamych rokovaní medzi predstaviteľmi sýrskej vlády a opozície povedú k mierovému riešeniu tamojšej krízy.

Doterajšie rokovania v ruskej metropole nepriniesli zásadný zvrat do vývoja v Sýrii, pretože sa na nich nezúčastnili predstavitelia viacerých opozičných zoskupení, ani ozbrojených povstalcov.
 

Vyberte región